PESTO SOS


Aslında önce -Mangal- konusunda bir şeyler yazacaktım ama  bir pazar günü arkadaşlarla yaptığımız mangal keyfinin fotoğrafları elime henüz geçmedi, bunun için Abdullah'a teşekkür ediyorum. Bir sonraki yazımın konusu -Mangal- olacak.

Konumuz -SOS-

Bilindiği üzere -SOS-: Uluslararası Mors Alfabesi'nde -acil durum- sinyalidir. SOS sinyalinin diğer tüm karakterlerden ayrılan farkı; bekleme yapmadan, sanki tek bir karakter gibi peş peşe gönderilmesidir ki Mors Alfabesi'nde başka böyle bir yapıya rastlanılmaz. Tamam, tamam ne alaka? Dediğinizi duyar gibiyim :)

Gelelim bizi ilgilendiren SOS' a.

Yukarıda bahsettiğim gibi Mors Alfabesinde çok önemli bir yer tutan -SOS- hem ulusal mutfağımızda hem de dünya mutfağında önemli bir yer tutmaktadır.

Kırmızı ve Beyaz ete, balıklara, hamur işlerine ve salatalara, tatlılara vs. yiyeceğe lezzet ( tat -koku-kıvam) ve görsel güzellik verme amacıyla kullanılır. Soslar tek başına tüketilmez. En azından ben şuana kadar tek başına bir sos'un yendiğine şahit olmadım.

Sos konusunu ileriki bir zamanda detaylı olacak işleyeceğim. Şimdilik İtalyan Mutfağında önemli bir yer tutan soslardan bir tanesinin tarifini vereceğim. Aynı zamanda mutfaklarda önemli bir yer tutan peynirlere de kısaca değinmiş olacağım ki Peynirler konusuna da ileriki bir zaman dilimi içinde detaylı olarak gireceğim.

MALZEMELER:* 50 gr (bir avuç) Çam Fıstığı ( Cevizde olabilir)
* 50 gr (1/3 su bardağı)  Pekorino Peyniri (Pecorino) [ Pekorino Peyniri (Pecorino) yerine Permasan Peyniri de kullanabilirsiniz]
* 100 ml  kısaca; bir su bardağının yarısından biraz az sızma zeytinyağı
* 1 büyük diş sarımsak
* 1 bağ taze fesleğen (ortalama bir avuç kadar)
* 1 rende
* 1 Havan
(Tuz ve karabiber)
HAZIRLIK:
- Taze fesleğenlerin yaprak kısımlarını saplarından ayırın.
- Pekorino (Pecorino) Peynirini ya da Permasan peynirini rendenin en ince kısmıyla çekin.
- 1 büyük diş sarımsak ayıklayın.
YAPILIŞI:
1) Taze fesleğenlerin yaprak kısımlarını havanda ezin
2) 50 gr (yaklaşık bir avuç) Fıstık ya da Cevizi ilave ederek ezme işine devam edin.
3) 1 diş büyük sarımsağı ilave edin.
4) Fıstık (ceviz) ve 1 adet sarımsak Taze fesleğenle iyice özleşinceye kadar ezmeye devam edin.
5) Özleşen karışıma 50 gr (yaklaşık bir avuç) Pekorino Peyniri (Pecorino) ya da permasan Permasan peynirini ilave edin.
6) Peynir havandaki karışımla iyice özleştikten sonra 100 ml bir su bardağının yarısından biraz az sızma Zeytinyağı’nı karışıma ilave ederek, karışım tamamen özleşinceye kadar ezin.
7) Oluşan karışımın tadına bakarak tuz ve karabiber ekleyin.


İşlem tamamdır.

Peki, bu yukarıda tarifi verilen sos nasıl kullanılacak, nerede kullanacağız diye mırıldananları duyuyor gibiyim. Bu sosu bilmeyenler arkadaşlar için sosu kullanacakları yerleri de söyleyelim.

Öncelikle, Makarna için eşsiz bir lezzet kaynağıdır. Bir paket makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayın, hazır paket makarna kullanıyorsanız poşetinin üzerinde haşlama süresi yazacaktır. Siz yinede makarnayı verilen süreden bir dakika daha önce ocaktan alın ve süzün. Bir porsiyon makarna için yarım çorba kaşığı sos ilave ederek, derin bir tencerede veya büyük bir tavada makarna ve sosu karıştırın. Üzerine ekstra parmesan peyniri ve dövülmüş fıstık ya da ceviz koyup servis edin.


Peynirli sandviçlerin arasına sürülebilir ki sürülürse inanılmaz bir lezzet ortaya çıkar, bir deneyin.

Pizzalarda kullanabilirsiniz. Pizza'da damak tadıma uymadığından ben bugüne kadar pek tercih etmedim.

Pekorino Peyniri (Pecorino): Koyun sütünden üretilen, sert granüler yapılı bir peynirdir. Olgunlaşma süresini fazla aşmamış olanlar sofra peyniri olarak kullanılabilir. Bu süreyi aşanlar ise sadece rendelenerek kullanılır.


Parmesan (Parmesan/Permigiano): İtalya'nın dünyada en çok tanınmış granüler yapılı peyniridir. Çok sert bir dokuya sahiptir. İnek sütünden yapılır. 


Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öfke bir yüktür. Unutmayınız (!)

ShareThis

  © Mutfak Zili by mutfakzili.blogspot.com 2009

Back to TOP