SİYAH (KARA) ÜZÜM MARMELATI - PEKMEZİ


Efendim askerliğim boyunca kilo kaybına uğradım. Bunun birkaç nedeni vardı. Öncelikle benden kaynaklı doğru ve yeterli bir beslenmenin olmaması daha sonra da aşırı sıcak havada yoğun tempo içinde (ofis içi) görev yapmam. İşte o dönemde birlikte çalıştığım komutanım, bir gün elinde büyük bir poşetle karşıma dikildi. Poşetin içinde ceviz, tahin ezmesi ve siyah üzüm pekmezi vardı. Bunların tamamı bitecek ona göre diye azar işitmiştim :) Tabi emir büyük yerden gelince ister istemez bu gıdaları tüketmiştim ve faydasını da görmüştüm. Ben buradan konuyu nereye bağlayacaktım yahu? Tamam, tamam hatırladım. Annem pazara çıkmış ve bol miktarda siyah üzüm almıştı. Üzümlerin kokusu evin tamamına sarınca, anneme bu üzümlerden kesinlikle marmelat ve pekmez olur dedim. Ve…

Ama önce Siyah Üzüm hakkında genel kısa bir bilgi vereyim.

Siyah (Kara) üzüm içerisinde bol miktarda üzüm şekeri var. Bu şeker hızla kana karışabilecek nitelikte olduğundan besleyici ve kan yapıcı bir özelliği vardır. Büyüme çağındaki çocuklar, işçiler, sporcular, gebe-emzikli anneler ve kansızlık sorunu olanlar için şifa niteliğindedir. Kesinlikle Karadeniz bölgesinde yetişen siyah (kara) üzümü kokusundan, lezzetinden ve besin değerleri açısından dolayı tercih etmeliyiz.

Ve yapılışı:
Üzümleri bol suda güzelce yıkadım.
Sonra sap ve çöp gibi kısımları ayırıp tekrar bol duru sudan geçirdim.


Üzümleri çelik bir tencereye koyup 10 ya da 15 dakika boyunca kaynatarak posasını ve suyunu kabuklarından ayırdım.

Ortaya çıkan posa ve şırayı ince delikli süzgeçten geçirdim.
(un elemek için kullanılan ince elekten ya da ya da tülbent tarzı bir bezden de geçirebilirsiniz.)


Ortaya çıkan sıvıyı; genişliği fazla, derinliği az olan bir kaba alarak tekrardan kaynatmaya başladım. (Kaynama esnasında dibinin tutmaması için devamlı karıştırmayı ve kabın kenarında ve şıranın yüzeyinde toplanan köpükleri bir kepçe ile almayı unutmayalım.)

Şıra, pekmez kıvamına geldiğinde kırmızı köpük oluşur ve ağdalaşma oluşur. Ve işlem tamamdır.

Şimdi burada hemen devreye girmem gerekiyor çünkü yukarıda genel hatlarıyla anlattığım tarif daha çok marmelat tarifi gibi ama emin olun pekmez kıvamında bir yiyecek ortaya çıkmaktadır.

Tam olarak saf bir pekmez elde etmek istiyorsanız kara üzümü kabuğundan ve posasından ayrıştırarak suyunu ortaya çıkarıp yukarıda anlatılan aşamaların aynısını yaparak kesin sonuca ulaşacaksınız.

Tahta bir kaşığı pekmeze daldırıp, pekmezden çıkardığımızda son damlayı temiz bir tabağa damlattığımızda dağılmıyorsa ya da kaşık, pekmezden çıkarıldığında son damlalar kaşığın sadece bir yerinden değil de iki yerinden damlıyorsa pekmez olmuştur.


Ateşten aldığımız pekmezi cam kavanozlara koyarak kullanacağımız zamana kadar temiz ve serin bir yerde bekletebiliyoruz.

Pekmezi, pekmez olarak tüketebileceğimiz gibi tahin, yoğurt, tereyağı, kaymak hatta temiz kara katarak veya yazın sulandırarak şerbet olarak serinletici olarak ta içebiliriz.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öfke bir yüktür. Unutmayınız (!)

ShareThis

  © Mutfak Zili by mutfakzili.blogspot.com 2009

Back to TOP