CEVİZLİ DOMATES SOSLU TAGLIATELLE

Evet, biliyorum uzun zaman oldu bir şeyler yazmayalı. Eee, anca vakit bulabildim blog sayfam için. Aslında bu zaman zarfı içinde blog'a ne yazabilirim diye düşünmedim de değil. Önce arkadaşlar ile yaptığımız mangal keyfi hakkında bir şeyler yazmayı düşündüm, sonra ev'de annem ile birlikte yaptığımız -siyah (kara) üzüm- marmelatı ve suyu hakkında yazmayı planladım ama bir türlü ne yazacağımı tam olarak toparlayamadığım için daha sofistike bir şeyin tarifi üzerine neden yazmıyorsun ki diye kendi kendime telkinde bulundum.

Zaten şimdiki blog konumun girişini daha önce bir nebze olsun yapmıştım. Konu neydi? Evet, birçok kişinin tüketirken büyük keyif aldığı makarnalar tabi :) Ayrıca makarna toplumun ya da toplumların her kesimine hitap eden özel bir yiyecektir. (bence)

Eğer makarna pişirmenin mantığını anlamışsanız daha önce hiç denenmemiş makarna tariflerini kendiniz keşfedebilirsiniz.

Hımmm, Makarnalar ile ilgili daha önce ne yazmıştık??? Hatırladım, (bakınız): PESTO SOS'unun tarifini yazmıştık. Hem de orijinal bir tarifin. Pesto sos'lu makarna tariflerini ileri günlerde yeniden gündemime alacağım. Tabii ki Mangal ve Siyah Üzüm ile ilgili yazılarımı unutmuş değilim, onları da attım hafızaya hafıza ne de olsa beleş :)

Konu neydi? ha evet, CEVİZLİ DOMATES SOSLU TAGLIATELLE
Türk mutfağına çok yakın bir lezzet. Aynı zamanda yüzde 100 Türk insanın damak tadına uygun bir tarif.


Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 ya da 4 tane orta boy domates
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 Kereviz yaprağı
  • 1 Orta boy havuç
  • Maydanoz (kıyıldığında bir çay bardağı kadar gelmeli)
  • 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Şarap Sirkesi
  • 3 ya da 4 Yemek kaşığı beyaz şarap
Önemli Not: Eğer yiyeceklerinizde alkollü sıvılar kullanmak istemiyorsanız: kırmızı şarap yerine üzüm sirkesini, beyaz şarap yerine ise elma sirkesini kullanabilirsiniz.
  • 1 su bardağı Ceviz
  • 1 Paket (500g) Tagliatelle
  • Permasan Peyniri
  • Tuz ve Karabiber

Hazırlık:

  • Domatesleri küp küp doğrayın.
  • 1 Orta boy soğan'ı ince ince doğrayın
  • 1 Kereviz Yaprağı’nı ince doğrayın
  • 1 Orta boy havuç'u rendeleyiniz
  • Yarım çay bardağı gelecek şekilde maydanozları kıyın
  • Cevizleri iri kalacak şekilde dövün (parçalayın)
  • Yarım çay bardağı gelecek şekilde Permasan Peynirini rendenin en ince kısmıyla çekin.

Yapılışı:
  • Yağın yarısını tavada kızdırın.
  • Yağ iyice kızdıktan sonra soğan ve kerevizi tavaya ilave edin. 5 dakika boyunca sürekli olarak karıştırarak kızartın.
  • Domates, havuç maydanoz, kırmızı şarap ya da yerine üzüm sirkesini ve beyaz şarap ya da elma sirkesini ekleyin.
  • Altını kısarak; tuz ve karabiber ekleyerek 20–25 dakika kendi halinde pişmeye bırakın.
  • Sosun pişmesine 5 dakika kala geri kalan sıvı yağ ile cevizleri kavurun.
  • Aynı zamanda derin bir tencerede makarnanızı haşlayınız, dikkat etmeniz gereken bir husus: Makarnanızı tam olarak pişirmeyin hafif diri kalmasını sağlayınız (-al dente-). Paketin üzerindeki pişme süresinden 1 ya da 2 dakika önce makarnanızı kaynar sudan alınız.

  • Hazırladığınız sosu ve -al dente- pişirdiğiniz makarnanızı derin bir tencerede ya da derin bir tavada orta dereceli ateşte 1–2 dakika karıştırınız.

  • En son aşama: hazır hale gelen makarnanızı servis tabaklarınıza alıp, üzerine kavrulmuş ceviz ve ince rendelenmiş permasan peyniri ilave ederek servis ediniz.

Afiyet Olsun :)

2 yorum:

  1. inanılmaz lezzetli bir şeye benziyor. Vejeteryanlar için lütfen bol bol tarif verin.
    Ellerinize sağlık, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit oldukça yeni tarifler gelecek. Teşekkürler

      Sil

Öfke bir yüktür. Unutmayınız (!)

ShareThis

  © Mutfak Zili by mutfakzili.blogspot.com 2009

Back to TOP